Herinnering aan oorlogstijd

Op 5 mei 1990 is het 45 jaar geleden dat voor ons land de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Tussen 10 mei 1940 en 5 mei 1945 zijn er in ons land, maar ook in ons dorp, dingen gebeurt, die de mensen uit die tijd niet zullen vergeten. Over die vijf jaar bezetting gaat dit boekje, geschreven door de Bovenhardinxvelder Jan C. Verdonk. De tekst verscheen eerder in de ‘Merwestreek’.

De auteur -geboren in 1931- beschrijft zijn belevenissen als kind, hoe hij en zijn leeftijdgenoten tegen de oorlog aankeken.

Hij is er voortreffelijk in geslaagd dit op een zelfs literaire wijze te verwoorden.

Velen van zijn leeftijdgenoten zullen er dingen in herkennen. Zij die van ’na de oorlog’ zijn, zullen opnieuw de conclusie trekken dat ze moeten proberen het van na de oorlog zijn zo te houden.

Dit boekje verscheen tegelijkertijd met de opening van een expositie in Museum De Koperen Knop, getiteld ’Rondom de bevrijding’.

63 pag./20 ill./1990

ISBN 90-70960-28-1