Monument Het Stookhuisje

Lange tijd stond het stookhuisje aan Binnendams 48 regelmatig op de agenda van de bestuursvergaderingen. Men zag met lede ogen aan dat het laatste stookhuisje van ons dorp, langzaam aan verval ten onder ging. Oorspronkelijk stond het stookhuisje een paar honderd meter van het museum De Koperen Knop, bij het pand Binnendams 48 en moest daar wijken voor nieuwbouw

De Historische Vereniging en de stichting Dorpsbehoud hebben zich ingespannen om het stookhuisje op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen, hetgeen uiteindelijk ook is gelukt. Maar daarmee was het stookhuisje nog niet veilig gesteld. De eigenaar had geen belang bij het gebouwtje en pleegde geen onderhoud en daardoor verkeerde het in uiterst slechte staat. Door verandering van de bestemming van de grond waarop het stookhuisje stond, moest het wijken voor de bouw van twee woningen. Het stookhuisje is daarom zorgvuldig uiteengenomen (zo kun je dus ook slopen...) en wordt weer opgebouwd op het museumterrein van De Koperen Knop.

'Het Stookhuisje is inmiddels bijna gereed'

De komende tijd zal het gebouwtje helemaal worden afgebouwd en wordt ook de originele inrichting weer aangebracht. Dan moet er nog van alles gebeuren om het goed toegankelijk te maken en vervolgens komt er een moment dat de officiële opening kan worden verricht.

Museum De Koperen Knop is voornemens het gebouw te gebruiken als een van de museale bijgebouwen.

Naar overzicht
Volgend bericht

Word lid van
onze vereniging!

Lid worden