Nieuwsoverzicht

Rabo Club Support 2020

8 oktober 2020

Ook dit jaar hoopt de Historische Vereniging deel op een bijdrage vanuit de Rabo Club Support actie. Ieder jaar verzorgt onze vereniging de uitgave van een publicatie (in 2020 zelfs twee!) en 2 fraaie Mededelingenbladen.

De financiering van deze uitgaven vraagt het nodige van de verenigingskas, daarom hopen we op uw stem(men) bij deze jaarlijkse actie

Lees meer

Openstelling HIC 

13 oktober

Het Historisch Informatiecentrum (HIC), Peulenstraat 243 is ook in coronatijd op zaterdagmorgen geopend van 10.00 tot 12.00 uur. (Hoofdzakelijk voor het afhalen van het boekje 'Merwedegijzelaars) De gebruikelijke veiligheidsmaatregelen wegens het coronavirus zijn van toepassing. Dus 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen. 

Ondanks de beperkingen zien we er naar uit u te ontmoeten!

Lees meer

Herziene uitgave 'Merwedegijzelaars' 

13 oktober 2020

In 2010 verscheen ‘Merwedegijzelaars’, een boek waarin Anja van der Starre het drama rond de razzia van 16 mei 1944 en de dramatische gevolgen daarvan voor veel (jonge) mannen voorgoed aan de vergetelheid heeft ontrukt. Nu, tien jaar later, op 3 oktober 2020, tegelijk met de onthulling van het monument, verschijnt deze herziene heruitgave, gecorrigeerd en aangevuld met nieuwe informatie die de afgelopen jaren bekend werd. De prijs is € 8,95. (excl. verzendkosten t.b.v. € 3,64) . Het boek is o.a. verkrijgbaar in het Historisch Informatiecentrum aan de Peulenstraat, Museum De Koperen Knop en bij boekhandel Ritmeester in Boven-Hardinxveld. Voor meer info: zie de knop 'lees meer' 

Lees meer

Mededelingenblad

16 juli 2020

Het nieuwe nummer van het Mededelingenblad van de Historische Vereniging is verschenen. Het staat weer boordevol lezenswaardige artikelen over onze plaatselijke geschiedenis  Alle leden hebben inmiddels een exemplaar ontvangen. Niet-leden kunnen Mededelingenblad voor € 3,50 kopen in het Historisch Informatiecentrum. (Geopend op zaterdagmorgen tussen 10.00-12.00 uur)

Lees meer

’75 jaar vrijheid langs Merwede en Giessen’

2 mei 2020

Vrijdagmorgen 1  mei  is het eerste exemplaar van het boek(je) ’75 jaar vrijheid langs Merwede en Giessen’ samengesteld door ons bestuurslid Alie van Lopik-de Jong bij het Historische Informatiecentrum aan de Peulenstraat overhandigd aan vicevoorzitter Peter van Wijngaarden

Lees meer

Het Coronavirus en de Najaarslezing

24 september 2020

teIn verband met de verscherpte maatregelen die worden genomen om de gevolgen van het Coronavirus in te dammen heeft het bestuur besloten om  ook de najaarslezing 2020  te schrappen.  Jammer, maar we hopen dat we in 2021 weer meer mogelijkheden krijgen om de lezingen te organiseren.

Lees meer

75 jaar Vrijheid

16 juli 2020

In mei 2021 herdenken we 75+1 jaar bevrijding en 75+1 jaar vrijheid. Dat wordt o.a. herdacht met een tentoonstelling in De Koperen Knop. Daarvoor zoeken we foto's uit die tijd. Het hoeft niet direct te gaan over oorlog of bevrijding maar het mag ook visueel iets 'vertellen' over het dorpsleven in de oorlogsjaren. Ook verhalen zijn van harte welkom.....! We zijn benieuwd naar uw reacties.
Maar er gaat nog veel meer gebeuren. Kijk snel verder….

Lees meer

Herdruk jeugdboek  'Helsluis'

13 oktober 020

Het jeugdboek 'Helsluis' is opnieuw gedrukt en verkrijgbaar in het Historisch Informatie Centrum, Peulenstraat 243 en bij museum De Koperen Knop. De prijs is € 7,50. Verzendkosten bedragen € 4,20

Lees meer

Zalmschouw

14 februari 2020

De Historische Vereniging is sinds 2011 in het trotse bezit van een echte zalmschouw, oftewel een drijverschuit. Deze zalmschouw is in 2013 grondig gerestaureerd en wordt beheerd door ‘schipper’ IJmert Beusekom.
Jammer genoeg wordt er door de Historische Vereniging weinig gebruik gemaakt van dit fraaie scheepje. We nemen deel aan de tweejaarlijkse Gondelvaart op de Giessen, maar veel vaker wordt de zalmschouw niet gebruikt. Daarom heeft het bestuur besloten dit vaartuig te koop aan te bieden.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met ons bestuurslid mw. W. van de Bree-Ooms, Buitendams 77,  3371 BB Hardinxveld-Giessendam, 0194-614563

Lees meer

Voedseltochten 1944-1945

6 augustus 2019

In de hongerwinter van 1944 en in het voorjaar van 1945 zijn door ds. J. van der Poel, toentertijd predikant bij de Oud Gereformeerde Gemeente te Giessendam, en ouderling L. Dubbeldam, schipper, een aantal gevaarvolle reizen gemaakt  om voedsel te halen voor de hongerende bevolking van ons dorp

Lees meer

Nieuw boek:
'Van burenhulp tot onderneming'

3 december 2019

 Op zaterdagmiddag 30 november is 2019 in de Kerk met de Beelden het boek 'Van burenhulp tot onderneming : 
begraven in Hardinxveld en Giessendam’ .

Lees meer

'Een muur van water' Najaarslezing 2019

28 november 2019

Op dinsdag 26 november organiseerde de Historische Vereniging haar najaarslezing in de bibliotheek aan de Pietersweer in Hardinxveld-Giessendam.

Lees meer

Liniecrossers

13 augustus 2019

Tijdens de 2e Wereldoorlog voeren de liniecrossers van Sliedrecht door de Biesbosch naar bevrijd gebied om berichten over te brengen. Hun werk was zo belangrijk dat deze mensen na de oorlog hoge onderscheidingen hebben ontvangen. Minstens 3 inwoners van Hardinxveld-Giessendam waren hier nauw bij betrokken.

Lees meer

Webmaster....

13 juni 2019

Voor onze nieuwe website zoeken we een bevlogen webmaster die alle mogelijkheden van deze website optimaal weet te benutten. 

Is dit iets voor jou? Neem contact op met de Historische Vereniging

info@hv-hardinxveld-giessendam.nl

Lees meer

Handige vrijwilligers gevraagd

27 april 2019

De Historische Vereniging mag zich verheugen in het bezit van een fraai doktersrijtuig en de bakfiets van bakker De Grijp uit Buitendams. Dit rijtuig en de bakfiets vragen het nodige onderhoud en daarom zijn we op zoek naar een handige vrijwilliger (of vrijwilligers) die periodiek onderhoud willen plegen aan deze voertuigen. Interesse? Neem contact op met de Historische Vereniging en we vertellen je graag meer….

Lees meer

Vacatures bestuur

6 mei 2019

Een aantal bestuursfuncties zijn of worden binnenkort vacant. Wij zijn daarom op zoek naar een voorzitter, een penningmeester en twee of meer algemene bestuursleden. Leeftijd is niet belangrijk, maar een aanvulling van ons huidige bestuur met wat jongere mensen zou erg fijn zijn.

Lees meer

Voorjaarslezing 2019

10 april 2019

Voorjaarslezing en Algemene Ledenvergadering Historische Vereniging 10 april 2019 

De voorjaarslezing werd gehouden in partycentrum 't Hart. te Boven-Hardinxveld.  dhr. Ronald Nederveen, sprak over 'Begraven in Hardinxveld-Giessendam : van burenplicht tot onderneming'.

Aansluitend werd de jaarlijkse Algemene ledenvergadering gehouden

Lees meer

Agenda

In de agenda vindt u alle evenementen en activiteiten van onze vereniging.

Lees meer

Monument Het Stookhuisje

maart 2019

Sinds lange tijd stond het stookhuisje aan Binnendams 48 regelmatig op de agenda van de bestuursvergaderingen. Men zag met lede ogen aan dat het laatste stookhuisje van ons dorp, langzaam aan verval ten onder ging. 

Lees meer

Struikelstenen (Stolpersteine)

maart 2019

Op meerdere plaatsen in ons land zijn in de straat voor het huis waar joden hebben gewoond die in de oorlog zijn omgekomen  zogenaamde struikelstenen in het wegdek geplaatst.  De stenen zijn vierkant en hebben een messing bovenkant waarin de naam, geboortedatum en datum van overlijden zijn gegraveerd. Voor zover wij weten is uit onze gemeente alleen de familie Meiboom omgekomen in de oorlog 

Lees meer

Digitale Nieuwsbrief

Twee keer per jaar bezorgen wij het Mededelingenblad van onze vereniging bij u in de brievenbus. Bij evenementen of bijeenkomsten ontvangt u van ons een aankondiging per post. Als u tussentijds op de hoogte wilt blijven van verenigingsnieuwtjes en aankondigingen, dan kunt u zich hieronder aanmelden voor onze digitale nieuwsbrief.

Lees meer
Nieuwsoverzicht

Word lid van
onze vereniging!

Lid worden