Nieuwsoverzicht

Gemeentehuis

Najaarslezing 2023

Oktober 2023

Dinsdag 31 oktober hopen we onze najaarslezing te houden in de grote zaal van restaurant Kampanje, Troelstrastraat 5, te Hardinxveld-Giessendam, aanvang 20.00 uur.

De presentatie zal worden verzorgd door architect Ernst Manger met als onderwerp: ‘de Architect Albert van Essen (1890–1967)

Lees meer
HD1 op de rivier

Vrienden van de HD1

Mei 2023

Tijdens de Algemene Leden Vergadering van de Historische Vereniging op 18 april jl. is de aftrap gegeven voor een nieuw traject voor het behoud van de zalmschouw HD1.

Dit vissersvaartuig, eigendom van de Historische Vereniging, zal medio deze zomer een definitieve ligplaats krijgen bij de toegangsweg tot de Rokerij, waarbij ze zowel vanaf de wal als vanaf het water zichtbaar zal zijn. Deze definitieve ligplaats van de HD1 is mede een eerbetoon aan de vroegere bevolking van Boven-Hardinxveld, die naast hun werk in de grienden ook door middel van de zalmvisserij in hun levensonderhoud voorzagen. Deze visserij vond plaats met behulp van een zalmschouw ofwel drijver(s)schuit.

Het plaatsen van dit scheepje ter hoogte van De Rokerij, aan de rivier, mag gezien worden als het plaatsen van monumentaal cultureel erfgoed. Om het behoud van dit cultureel erfgoed ook in de toekomst te kunnen garanderen is het Project ‘Vrienden van de HD1’ van start gegaan.

Meer Informatie

Ledenvergadering 18 April

April 2023

Op dinsdag 18 april wordt weer de jaarlijkse voorjaarslezing en algemene ledenvergadering gehouden. Ditmaal in Partycentrum ’t Hart, Nassaustraat 6 te Boven-Hardinxveld. Aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis. Ook niet-leden zijn van harte welkom. De voorjaarslezing wordt gehouden door Dick de Jong, met las onderwerp: Wat is het nu, drijverschuit of zalmschouw

 De vergaderstukken kunt u vinden op deze website. Tevens zijn ze af te halen of te bestellen bij het secretariaat Buitendams 77, tel. 0184-614563 en elke zaterdagmorgen van 10.00-12.00 uur te verkrijgen in het Historisch Informatie Centrum.

Meer Informatie

Dorpsinventarisatie

Maart 2023

De  Stichting Dorpsbehoud heeft op 22 februari jl. een boek gepresenteerd met foto’s en architectonische beschrijvingen van huizen en gebouwen die karakteristiek zijn voor ons dorp en behoren tot ons culturele erfgoed. Deze publicatie is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van de Historische Vereniging .Leden van onze vereniging kunnen dit boek de komende tijd op zaterdagmorgen tussen 10 en 12 uur gratis komen afhalen in ons Historisch Informatie Centrum, Peulenstraat 43, mits u het boek nog niet ontvangen heeft bij de presentatie.

Wilt u een tweede boek, omdat uw huis erin afgebeeld staat of misschien zelfs meerdere boeken om cadeau te geven of om wat voor reden dan ook, dan is de prijs per boek € 10,--.

De voorraad is beperkt, dus kom snel, want OP = OP.

-

Nieuwe uitgave genealogie De Ro(o)ver en Sprenger de Ro(o)ver

Januari 2022

an Dick de Rover te Gorinchem ontvingen wij voor onze genealogische bibliotheek een vernieuwde en uitgebreide genealogie zoals hierboven aangegeven. Het boek is voor een gedeelte een heruitgave van de door hem vervaardigde genealogie uit 1987. De nieuwe uitgave bevat een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe gegevens en is rijkelijk voorzien van niet eerder gepubliceerde familiefoto’s en documenten in een schitterend gebonden uitvoering.  

Lees meer

Maatschappelijke stage bij de HV

Januari 2022

Rond Kerstmis vroeg Jan-Jaap Hammenga of de Historische Vereniging plaats had voor een maatschappelijk stagiair voor 30 uur. Na een korte kennismaking bleek dat we wel het nodige voor elkaar zouden kunnen betekenen en diezelfde middag zijn we al gestart met het scannen van het personeelsblad van Scheepswerf De Merwede’. Inmiddels zijn we flink opgeschoten. Jan-Jaap blijkt niet alleen handig te zijn met scannen, maar hij ontdekte ook een aantal mogelijkheden van de scanner die wij nog niet hadden gezien. Tevens assisteerde hij Jaap van Gelder bij zijn onderzoek naar de watertoren. Kortom, we hebben veel plezier van elkaar!

Lees meer

Weekbladen digitaal beschikbaar

Januari 2022

Eind 2022 zijn de scans van het weekblad ‘Rondom de Giessen’, 1925-1950 geleverd door digitaliseringsbedrijf GMS. De kleurenscans, in PDF/A zien er prachtig uit. In het najaar van 2022 zijn ook de PDF bestanden van weekblad ‘Het Kompas’, 1954-1974 geordend per jaar. Beide weekbladen zijn ter inzage op de computer in ons Historisch Informatiecentrum, Peulenstraat 243. Het HIC is geopend op zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur. Mocht deze tijd niet schikken dan kunt u een afspraak maken voor een ander tijdstip. Stuur een mailtje naar peter.v.wijngaarden48@kpnmail.nl of neem contact op via 06-12217969

Lees meer

In Memoriam Jan Dubbeldam (1941-2022)

Oktober 2022

Zaterdag 15 oktober overleed Jan Dubbeldam, oud- bestuurslid van de Historische Vereniging.

Jan Dubbeldam was vanaf het eerste begin nauw betrokken bij de vereniging en was 30 jaar penningmeester. Hij was betrokken, vasthoudend en wilde van alles leren en weten. Jan was één van de grote voorstanders van de vestiging van een Historisch Informatiecentrum, en hij droeg ook als timmerman zijn steentje bij aan de betimmering. Vanaf het eerste begin was hij betrokken bij Museum De Koperen Knop. De bouw van de smederij met wagenschuur was een project dat Jan, samen dhr. Johan de Jong volledig heeft begeleid. Later leverde hij zijn aandeel bij de herbouw van het ‘stookhuisje’.

Iedere zaterdag was hij aanwezig in het HIC, hoewel hij de laatste tijd tobde met zijn gezondheid sloeg hij maar zelden over.

We zullen hem missen!

-

Koninklijke onderscheiding en afscheid

Oktober 2022

Tijdens de algemene ledenvergadering op 20 september werd afscheid genomen van vier bestuursleden, Johan van den Bout, Arnold de Haan, Adri Kampman en Nel Scheijgrond.

Tot zijn grote verrassing werd Arnold de Haan, mede-oprichter van de HV en gedurende 44 jaar lid van het bestuur, benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door wethouder Trudy Baggerman

-

‘Met mevrouw Króó-oon’: nieuwe uitgave van de Historische Vereniging.

April 2022

Nadat in het najaar een publicatie is verschenen over de voedseltochten van ds. Van der Poel, verschijnt er op vrijdag 1 april alweer een volgend boekje. Ditmaal geschreven door  Liesbeth Leenman-Kroon en Jolijn de Rooij-Kroon. Een boekje vol herinneringen aan hun bijzondere moeder, Janny Kroon-Brouwer. Hoewel allemáál bijzonder, sommige vrouwen zijn het toch extra. En deze vrouw heeft een paar dochters voortgebracht die al net zo bijzonder zijn. Samen hebben ze op liefdevolle wijze hun herinneringen aan hun -vorig jaar overleden- moeder opgeschreven. “Onze moeder wilde ten alle tijde anders zijn dan iedereen, vooral niet standaard. Mama wenste origineel te zijn. En warempel: ze wás het”. Het is een bundel geworden vol anekdotische herinneringen, die een blik willen werpt op het alledaagse leven van drie zusjes en hun moeder in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Verhalen die wellicht deels herkenbaar zijn en bij velen voor een milde glimlach zullen zorgen. 

Lees meer

Presentatie boek ‘De Voedseltochten van dominee Van der Poel’.

November 2021

Zaterdagmorgen, 6 november vond in museum De Koperen Knop de presentatie plaats van het boekje ‘De voedseltochten van dominee Van der Poel 1944-1945. De eerste exemplaren werden door auteur Peter van Wijngaarden overhandigd aan burgemeester Heijkoop van Hardinxveld-Giessendam en aan de burgemeester van Geertruidenberg, mevrouw M. Witte. Jammer genoeg konden de heer Arie van Wijngaarden, die als schippersknecht in 1945 de tocht naar Geertruidenberg heeft meegemaakt, en mevrouw G. van Engelenhoven-van der Poel, de jongste dochter van ds. Van der Poel wegens hun hoge leeftijd niet aanwezig zijn. Beiden hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit boekje.

Lees meer

Vacatures bestuur

6 mei 2019

Een aantal bestuursfuncties zijn of worden binnenkort vacant. Wij zijn daarom op zoek naar een voorzitter, en twee of meer algemene bestuursleden. Leeftijd is niet belangrijk, maar een aanvulling van ons huidige bestuur met wat jongere mensen zou erg fijn zijn.

Lees meer

Agenda

In de agenda vindt u alle evenementen en activiteiten van onze vereniging.

Lees meer

Struikelstenen (Stolpersteine)

maart 2019

Op meerdere plaatsen in ons land zijn in de straat voor het huis waar joden hebben gewoond die in de oorlog zijn omgekomen  zogenaamde struikelstenen in het wegdek geplaatst.  De stenen zijn vierkant en hebben een messing bovenkant waarin de naam, geboortedatum en datum van overlijden zijn gegraveerd. Voor zover wij weten is uit onze gemeente alleen de familie Meiboom omgekomen in de oorlog 

Lees meer

Monument Het Stookhuisje

maart 2019

Sinds lange tijd stond het stookhuisje aan Binnendams 48 regelmatig op de agenda van de bestuursvergaderingen. Men zag met lede ogen aan dat het laatste stookhuisje van ons dorp, langzaam aan verval ten onder ging. 

Lees meer
Nieuwsoverzicht
Gemeentehuis

Najaarslezing 2023

Oktober 2023

Dinsdag 31 oktober hopen we onze najaarslezing te houden in de grote zaal van restaurant Kampanje, Troelstrastraat 5, te Hardinxveld-Giessendam, aanvang 20.00 uur.

De presentatie zal worden verzorgd door architect Ernst Manger met als onderwerp: ‘de Architect Albert van Essen (1890–1967)

Lees meer
HD1 op de rivier

Vrienden van de HD1

Mei 2023

Tijdens de Algemene Leden Vergadering van de Historische Vereniging op 18 april jl. is de aftrap gegeven voor een nieuw traject voor het behoud van de zalmschouw HD1.

Dit vissersvaartuig, eigendom van de Historische Vereniging, zal medio deze zomer een definitieve ligplaats krijgen bij de toegangsweg tot de Rokerij, waarbij ze zowel vanaf de wal als vanaf het water zichtbaar zal zijn. Deze definitieve ligplaats van de HD1 is mede een eerbetoon aan de vroegere bevolking van Boven-Hardinxveld, die naast hun werk in de grienden ook door middel van de zalmvisserij in hun levensonderhoud voorzagen. Deze visserij vond plaats met behulp van een zalmschouw ofwel drijver(s)schuit.

Het plaatsen van dit scheepje ter hoogte van De Rokerij, aan de rivier, mag gezien worden als het plaatsen van monumentaal cultureel erfgoed. Om het behoud van dit cultureel erfgoed ook in de toekomst te kunnen garanderen is het Project ‘Vrienden van de HD1’ van start gegaan.

Ledenvergadering 18 April

April 2023

Op dinsdag 18 april wordt weer de jaarlijkse voorjaarslezing en algemene ledenvergadering gehouden. Ditmaal in Partycentrum ’t Hart, Nassaustraat 6 te Boven-Hardinxveld. Aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis. Ook niet-leden zijn van harte welkom. De voorjaarslezing wordt gehouden door Dick de Jong, met las onderwerp: Wat is het nu, drijverschuit of zalmschouw

 De vergaderstukken kunt u vinden op deze website. Tevens zijn ze af te halen of te bestellen bij het secretariaat Buitendams 77, tel. 0184-614563 en elke zaterdagmorgen van 10.00-12.00 uur te verkrijgen in het Historisch Informatie Centrum.

Dorpsinventarisatie

Maart 2023

De  Stichting Dorpsbehoud heeft op 22 februari jl. een boek gepresenteerd met foto’s en architectonische beschrijvingen van huizen en gebouwen die karakteristiek zijn voor ons dorp en behoren tot ons culturele erfgoed. Deze publicatie is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van de Historische Vereniging .Leden van onze vereniging kunnen dit boek de komende tijd op zaterdagmorgen tussen 10 en 12 uur gratis komen afhalen in ons Historisch Informatie Centrum, Peulenstraat 43, mits u het boek nog niet ontvangen heeft bij de presentatie.

Wilt u een tweede boek, omdat uw huis erin afgebeeld staat of misschien zelfs meerdere boeken om cadeau te geven of om wat voor reden dan ook, dan is de prijs per boek € 10,--.

De voorraad is beperkt, dus kom snel, want OP = OP.

-

Nieuwe uitgave genealogie De Ro(o)ver en Sprenger de Ro(o)ver

Januari 2022

an Dick de Rover te Gorinchem ontvingen wij voor onze genealogische bibliotheek een vernieuwde en uitgebreide genealogie zoals hierboven aangegeven. Het boek is voor een gedeelte een heruitgave van de door hem vervaardigde genealogie uit 1987. De nieuwe uitgave bevat een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe gegevens en is rijkelijk voorzien van niet eerder gepubliceerde familiefoto’s en documenten in een schitterend gebonden uitvoering.  

Maatschappelijke stage bij de HV

Januari 2022

Rond Kerstmis vroeg Jan-Jaap Hammenga of de Historische Vereniging plaats had voor een maatschappelijk stagiair voor 30 uur. Na een korte kennismaking bleek dat we wel het nodige voor elkaar zouden kunnen betekenen en diezelfde middag zijn we al gestart met het scannen van het personeelsblad van Scheepswerf De Merwede’. Inmiddels zijn we flink opgeschoten. Jan-Jaap blijkt niet alleen handig te zijn met scannen, maar hij ontdekte ook een aantal mogelijkheden van de scanner die wij nog niet hadden gezien. Tevens assisteerde hij Jaap van Gelder bij zijn onderzoek naar de watertoren. Kortom, we hebben veel plezier van elkaar!

Weekbladen digitaal beschikbaar

Januari 2022

Eind 2022 zijn de scans van het weekblad ‘Rondom de Giessen’, 1925-1950 geleverd door digitaliseringsbedrijf GMS. De kleurenscans, in PDF/A zien er prachtig uit. In het najaar van 2022 zijn ook de PDF bestanden van weekblad ‘Het Kompas’, 1954-1974 geordend per jaar. Beide weekbladen zijn ter inzage op de computer in ons Historisch Informatiecentrum, Peulenstraat 243. Het HIC is geopend op zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur. Mocht deze tijd niet schikken dan kunt u een afspraak maken voor een ander tijdstip. Stuur een mailtje naar peter.v.wijngaarden48@kpnmail.nl of neem contact op via 06-12217969

In Memoriam Jan Dubbeldam (1941-2022)

Oktober 2022

Zaterdag 15 oktober overleed Jan Dubbeldam, oud- bestuurslid van de Historische Vereniging.

Jan Dubbeldam was vanaf het eerste begin nauw betrokken bij de vereniging en was 30 jaar penningmeester. Hij was betrokken, vasthoudend en wilde van alles leren en weten. Jan was één van de grote voorstanders van de vestiging van een Historisch Informatiecentrum, en hij droeg ook als timmerman zijn steentje bij aan de betimmering. Vanaf het eerste begin was hij betrokken bij Museum De Koperen Knop. De bouw van de smederij met wagenschuur was een project dat Jan, samen dhr. Johan de Jong volledig heeft begeleid. Later leverde hij zijn aandeel bij de herbouw van het ‘stookhuisje’.

Iedere zaterdag was hij aanwezig in het HIC, hoewel hij de laatste tijd tobde met zijn gezondheid sloeg hij maar zelden over.

We zullen hem missen!

-

Koninklijke onderscheiding en afscheid

Oktober 2022

Tijdens de algemene ledenvergadering op 20 september werd afscheid genomen van vier bestuursleden, Johan van den Bout, Arnold de Haan, Adri Kampman en Nel Scheijgrond.

Tot zijn grote verrassing werd Arnold de Haan, mede-oprichter van de HV en gedurende 44 jaar lid van het bestuur, benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door wethouder Trudy Baggerman

-

‘Met mevrouw Króó-oon’: nieuwe uitgave van de Historische Vereniging.

April 2022

Nadat in het najaar een publicatie is verschenen over de voedseltochten van ds. Van der Poel, verschijnt er op vrijdag 1 april alweer een volgend boekje. Ditmaal geschreven door  Liesbeth Leenman-Kroon en Jolijn de Rooij-Kroon. Een boekje vol herinneringen aan hun bijzondere moeder, Janny Kroon-Brouwer. Hoewel allemáál bijzonder, sommige vrouwen zijn het toch extra. En deze vrouw heeft een paar dochters voortgebracht die al net zo bijzonder zijn. Samen hebben ze op liefdevolle wijze hun herinneringen aan hun -vorig jaar overleden- moeder opgeschreven. “Onze moeder wilde ten alle tijde anders zijn dan iedereen, vooral niet standaard. Mama wenste origineel te zijn. En warempel: ze wás het”. Het is een bundel geworden vol anekdotische herinneringen, die een blik willen werpt op het alledaagse leven van drie zusjes en hun moeder in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Verhalen die wellicht deels herkenbaar zijn en bij velen voor een milde glimlach zullen zorgen. 

Presentatie boek ‘De Voedseltochten van dominee Van der Poel’.

November 2021

Zaterdagmorgen, 6 november vond in museum De Koperen Knop de presentatie plaats van het boekje ‘De voedseltochten van dominee Van der Poel 1944-1945. De eerste exemplaren werden door auteur Peter van Wijngaarden overhandigd aan burgemeester Heijkoop van Hardinxveld-Giessendam en aan de burgemeester van Geertruidenberg, mevrouw M. Witte. Jammer genoeg konden de heer Arie van Wijngaarden, die als schippersknecht in 1945 de tocht naar Geertruidenberg heeft meegemaakt, en mevrouw G. van Engelenhoven-van der Poel, de jongste dochter van ds. Van der Poel wegens hun hoge leeftijd niet aanwezig zijn. Beiden hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit boekje.

Lees meer

Vacatures bestuur

6 mei 2019

Een aantal bestuursfuncties zijn of worden binnenkort vacant. Wij zijn daarom op zoek naar een voorzitter, en twee of meer algemene bestuursleden. Leeftijd is niet belangrijk, maar een aanvulling van ons huidige bestuur met wat jongere mensen zou erg fijn zijn.

Agenda

In de agenda vindt u alle evenementen en activiteiten van onze vereniging.

Struikelstenen (Stolpersteine)

maart 2019

Op meerdere plaatsen in ons land zijn in de straat voor het huis waar joden hebben gewoond die in de oorlog zijn omgekomen  zogenaamde struikelstenen in het wegdek geplaatst.  De stenen zijn vierkant en hebben een messing bovenkant waarin de naam, geboortedatum en datum van overlijden zijn gegraveerd. Voor zover wij weten is uit onze gemeente alleen de familie Meiboom omgekomen in de oorlog 

Monument Het Stookhuisje

maart 2019

Sinds lange tijd stond het stookhuisje aan Binnendams 48 regelmatig op de agenda van de bestuursvergaderingen. Men zag met lede ogen aan dat het laatste stookhuisje van ons dorp, langzaam aan verval ten onder ging. 

Nieuwsoverzicht

Word lid van
onze vereniging!

Lid worden