Nieuwsoverzicht

Nieuwe uitgave:
'Van burenhulp tot onderneming'

3 december 2019

Na vele jaren van onderzoek, verzamelen van informatie en verhalen, schrijven en herschrijven wordt op zaterdagmiddag 30 november in de Kerk met de Beelden het boek                       'Van burenhulp tot onderneming : 
begraven in Hardinxveld en Giessendam’ geschreven door Ronald Nederveen, gepresenteerd.
Ronald Nederveen vertelt in dit boek over de geschiedenis van plaatselijke rouwtradities, aansprekers en begrafenisondernemers, begraafplaatsen en alles wat er nog meer betrekking heeft op rouw en overlijden in de geschiedenis van de gemeente Hardinxveld, Giessendam en Giessen-Oudekerk.

Lees meer

'Een muur van water' Najaarslezing 2019

28 november 2019

Op dinsdag 26 november organiseerde de Historische Vereniging haar najaarslezing in de bibliotheek aan de Pietersweer in Hardinxveld-Giessendam.

De najaarslezing werdgehouden door mw. Teuntje de Haan, auteur van het boek ‘Een muur van water’. Zij vertelde over haar ervaringen tijdens en na de Watersnoodramp, die in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953.

Lees meer

Herdruk jeugdboek  'Helsluis'

11 november 2019

In 2020 vieren we ’75 jaar bevrijding’. Een van de onderdelen daarvan is een tentoonstelling over de ‘Merwedegijzelaars’ in De Koperen Knop. De verwachting is dat de basisscholen de tentoonstelling over de Merwedegijzelaars zullen bezoeken.

In 2018 verscheen een jeugdboek over dit onderwerp met de titel 'Helsluis'. Dit boek is door de Historische Vereniging gratis uitgedeeld aan alle leerlingen van groep 8 van de plaatselijke basisscholen. Inmiddels is het geheel uitverkocht. Dankzij een bijdrage van StuwKr8 zal het boek in 2020 worden herdrukt. 

Lees meer

Rabo Club Support 2019

15 oktober 2019

Hartelijk dank voor uw stem op onze vereniging in de actie 'Rabo Club Support'

Dankzij uw stem ontving Historische Vereniging  een cheque van € 2000,- van de actie Rabo Club Support.

We zullen het goed besteden. In 2020 vieren we 75 jaar bevrijding. Een goede zaak, we moeten vooral de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog blijvend bewaren.  De heruitgave van 2 boekjes over de jaren 1944-1945 kost het nodige. Via de Rabo-Clubsupport kunnen we dit nu financieren.

Lees meer

Financiële bijdrage van Kringloopwinkel De Cirkel

5 oktober 2019

Zaterdagmorgen 5 oktober  namen secretaris Willy van de Bree en vicevoorzitter Peter van Wijngaarden dankbaar een cheque van € 1000,- in ontvangst van Kringloopwinkel De Cirkel.

Deze gift maakt de financiering van de heruitgave van 2 boekjes over de Tweede Wereldoorlog wat eenvoudiger.

Dank voor deze bijdrage daaraan!!

Lees meer

Liniecrossers

13 augustus 2019

Tijdens de 2e Wereldoorlog voeren de liniecrossers van Sliedrecht door de Biesbosch naar bevrijd gebied om berichten over te brengen. Hun werk was zo belangrijk dat deze mensen na de oorlog hoge onderscheidingen hebben ontvangen. Minstens 3 inwoners van Hardinxveld-Giessendam waren hier nauw bij betrokken.

Lees meer

Voedseltochten 1944-1945

6 augustus 2019

In de hongerwinter van 1944 en in het voorjaar van 1945 zijn door ds. J. van der Poel, toentertijd predikant bij de Oud Gereformeerde Gemeente te Giessendam, en ouderling L. Dubbeldam, schipper, een aantal gevaarvolle reizen gemaakt om meel en ander voedsel te halen in het bevrijde zuiden van ons land maar ook langs de de Waal. Dit gebeurde met een scheepje van schipper L(een) Dubbeldam. Over deze voedseltochten is nog wel het een en ander bekend. In diverse publicaties is er over geschreven. In 2020 herdenken we ’75 jaar Bevrijding’ en de Historische Vereniging wil graag aandacht besteden aan deze voedseltochten. Daarom zijn we dringend op zoek naar meer informatie van familieleden of anderen die hier nog iets over kunnen vertellen. We zijn ook op zoek naar foto’s (?) en informatie over de scheepjes van schipper Dubbeldam (hij had er twee: ‘De Hoop’ en ‘De vijf gebroeders’). Wie helpt ons verder om dit stukje geschiedenis vast te leggen en te bewaren?

Lees meer

Webmaster....

13 juni 2019

Voor onze nieuwe website zoeken we een bevlogen webmaster die alle mogelijkheden van deze website optimaal weet te benutten. 

Is dit iets voor jou? Neem contact op met de Historische Vereniging

info@hv-hardinxveld-giessendam.nl

Lees meer

Handige vrijwilligers gevraagd

27 april 2019

De Historische Vereniging mag zich verheugen in het bezit van een fraai doktersrijtuig en de bakfiets van bakker De Grijp uit Buitendams. Dit rijtuig en de bakfiets vragen het nodige onderhoud en daarom zijn we op zoek naar een handige vrijwilliger (of vrijwilligers) die periodiek onderhoud willen plegen aan deze voertuigen. Interesse? Neem contact op met de Historische Vereniging en we vertellen je graag meer….

Lees meer

Vacatures bestuur

6 mei 2019

Een aantal bestuursfuncties zijn of worden binnenkort vacant. Wij zijn daarom op zoek naar een voorzitter, een penningmeester en twee of meer algemene bestuursleden. Leeftijd is niet belangrijk, maar een aanvulling van ons huidige bestuur met wat jongere mensen zou erg fijn zijn.

Lees meer

Voorjaarslezing 2019

10 april 2019

Voorjaarslezing en Algemene Ledenvergadering Historische Vereniging 10 april 2019 

De voorjaarslezing werd gehouden in partycentrum 't Hart. te Boven-Hardinxveld.  dhr. Ronald Nederveen, sprak over 'Begraven in Hardinxveld-Giessendam : van burenplicht tot onderneming'.

Aansluitend werd de jaarlijkse Algemene ledenvergadering gehouden

Lees meer

Najaarslezing 2018

27  november 2018

Najaarslezing 27 november2018 – Jubileumavond 40 jaar Historische Vereniging

De najaarslezing had als onderwerp de kunststroming ‘Art Nouveau’ en werd gehouden door mevrouw Olga Harmsen uit Dordrecht.

Lees meer

Agenda

In de agenda vindt u alle evenementen en activiteiten van onze vereniging.

Lees meer

Monument Het Stookhuisje

maart 2019

Sinds lange tijd stond het stookhuisje aan Binnendams 48 regelmatig op de agenda van de bestuursvergaderingen. Men zag met lede ogen aan dat het laatste stookhuisje van ons dorp, langzaam aan verval ten onder ging. 

Lees meer

Struikelstenen (Stolpersteine)

maart 2019

Op meerdere plaatsen in ons land zijn in de straat voor het huis waar joden hebben gewoond die in de oorlog zijn omgekomen  zogenaamde struikelstenen in het wegdek geplaatst.  De stenen zijn vierkant en hebben een messing bovenkant waarin de naam, geboortedatum en datum van overlijden zijn gegraveerd. Voor zover wij weten is uit onze gemeente alleen de familie Meiboom omgekomen in de oorlog 

Lees meer

Digitale Nieuwsbrief

Twee keer per jaar bezorgen wij het Mededelingenblad van onze vereniging bij u in de brievenbus. Bij evenementen of bijeenkomsten ontvangt u van ons een aankondiging per post. Als u tussentijds op de hoogte wilt blijven van verenigingsnieuwtjes en aankondigingen, dan kunt u zich hieronder aanmelden voor onze digitale nieuwsbrief.

Lees meer
Nieuwsoverzicht

Word lid van
onze vereniging!

Lid worden