Nieuwsoverzicht

Liniecrossers

13 augustus 2019

Tijdens de 2e Wereldoorlog voeren de liniecrossers van Sliedrecht door de Biesbosch naar bevrijd gebied om berichten over te brengen. Hun werk was zo belangrijk dat deze mensen na de oorlog hoge onderscheidingen hebben ontvangen. Minstens 3 inwoners van Hardinxveld-Giessendam waren hier nauw bij betrokken.

Lees meer

Voedseltochten 1944-1945

6 augustus 2019

In de hongerwinter van 1944 en in het voorjaar van 1945 zijn door ds. J. van der Poel, toentertijd predikant bij de Oud Gereformeerde Gemeente te Giessendam, en ouderling L. Dubbeldam, schipper, een aantal gevaarvolle reizen gemaakt om meel en ander voedsel te halen in het bevrijde zuiden van ons land maar ook langs de de Waal. Dit gebeurde met een scheepje van schipper L(een) Dubbeldam. Over deze voedseltochten is nog wel het een en ander bekend. In diverse publicaties is er over geschreven. In 2020 herdenken we ’75 jaar Bevrijding’ en de Historische Vereniging wil graag aandacht besteden aan deze voedseltochten. Daarom zijn we dringend op zoek naar meer informatie van familieleden of anderen die hier nog iets over kunnen vertellen. We zijn ook op zoek naar foto’s (?) en informatie over de scheepjes van schipper Dubbeldam (hij had er twee: ‘De Hoop’ en ‘De vijf gebroeders’). Wie helpt ons verder om dit stukje geschiedenis vast te leggen en te bewaren?

Lees meer

Open Monumentendag 2019

5 augustus 2019

Zaterdag 14 september is weer 'Open Monumentendag'.
Het thema dit jaar is: ‘Plekken van plezier’.  Wij hebben gekozen voor het gebouwtje bij de ijsbaan aan de Parallelweg. Heel veel inwoners van ons dorp hebben goede en plezierige herinneringen aan de dagen, en vooral avonden vol schaats- (en ander) plezier op deze ijsbaan. 

Lees meer

Webmaster....

13 juni 2019

Voor onze nieuwe website zoeken we een bevlogen webmaster die alle mogelijkheden van deze website optimaal weet te benutten. 

Is dit iets voor jou? Neem contact op met de Historische Vereniging

info@hv-hardinxveld-giessendam.nl

Lees meer

Foto's ambachten en beroepen

5 juni 2019

Er is een nieuw fotoalbum toegevoegd. Maar liefst 384 foto's van ambachten en beroepen...

Lees meer

Handige vrijwilligers gevraagd

27 april 2019

De Historische Vereniging mag zich verheugen in het bezit van een fraai doktersrijtuig en de bakfiets van bakker De Grijp uit Buitendams. Dit rijtuig en de bakfiets vragen het nodige onderhoud en daarom zijn we op zoek naar een handige vrijwilliger (of vrijwilligers) die periodiek onderhoud willen plegen aan deze voertuigen. Interesse? Neem contact op met de Historische Vereniging en we vertellen je graag meer….

Lees meer

Postbezorger Wielwijk

6 mei 2019

We zoeken met enige spoed een bezorger die 4 of 5 maal per jaar in de Wielwijk (Claversweer, Capelleweer, Florenweer,
Geemansweer, Geldersweer, Pauwtjesmolen, Spindermolen, Vinkenweer en Laantje) ons Mededelingenblad en wat andere post van de Historische Vereniging wil bezorgen.
Het betreft ongeveer 26 adressen. Aanmelden via info@hv-hardinxveld-giessendam.nl

Lees meer

Vacatures bestuur

6 mei 2019

Een aantal bestuursfuncties zijn of worden binnenkort vacant. Wij zijn daarom op zoek naar een voorzitter, een penningmeester en twee of meer algemene bestuursleden. Leeftijd is niet belangrijk, maar een aanvulling van ons huidige bestuur met wat jongere mensen zou erg fijn zijn.

Lees meer

Voorjaarslezing 2019

10 april 2019

Voorjaarslezing en Algemene Ledenvergadering Historische Vereniging 10 april 2019 

De voorjaarslezing werd gehouden in partycentrum 't Hart. te Boven-Hardinxveld.  dhr. Ronald Nederveen, sprak over 'Begraven in Hardinxveld-Giessendam : van burenplicht tot onderneming'.

Aansluitend werd de jaarlijkse Algemene ledenvergadering gehouden

Lees meer

Najaarslezing 2018

27  november 2018

Najaarslezing 27 november2018 – Jubileumavond 40 jaar Historische Vereniging

De najaarslezing had als onderwerp de kunststroming ‘Art Nouveau’ en werd gehouden door mevrouw Olga Harmsen uit Dordrecht.

Lees meer

Agenda

In de agenda vindt u alle evenementen en activiteiten van onze vereniging.

Lees meer

Monument Het Stookhuisje

maart 2019

Sinds lange tijd stond het stookhuisje aan Binnendams 48 regelmatig op de agenda van de bestuursvergaderingen. Men zag met lede ogen aan dat het laatste stookhuisje van ons dorp, langzaam aan verval ten onder ging. 

Lees meer

Struikelstenen (Stolpersteine)

maart 2019

Op meerdere plaatsen in ons land zijn in de straat voor het huis waar joden hebben gewoond die in de oorlog zijn omgekomen  zogenaamde struikelstenen in het wegdek geplaatst.  De stenen zijn vierkant en hebben een messing bovenkant waarin de naam, geboortedatum en datum van overlijden zijn gegraveerd. Voor zover wij weten is uit onze gemeente alleen de familie Meiboom omgekomen in de oorlog 

Lees meer

Digitale Nieuwsbrief

Twee keer per jaar bezorgen wij het Mededelingenblad van onze vereniging bij u in de brievenbus. Bij evenementen of bijeenkomsten ontvangt u van ons een aankondiging per post. Als u tussentijds op de hoogte wilt blijven van verenigingsnieuwtjes en aankondigingen, dan kunt u zich hieronder aanmelden voor onze digitale nieuwsbrief.

Lees meer
Nieuwsoverzicht

Word lid van
onze vereniging!

Lid worden