’75 jaar vrijheid’

’75 jaar Vrijheid’

I’Tijdens de hongerwinter werd in Giessendam en Neder-Hardinxveld een aantal fouragetochten georganiseerd. De expedities van de Oud-Gereformeerde predikant ds. J. van der Poel, samen met schipper Leen Dubbeldam en Adam Trapman zijn vermaard geworden. Namens een interkerkelijk comité trok ds. Van der Poel per schip, o.a. met het m.s. 'Nooit Volmaakt' (afb..), naar het Land van Heusden en Altena en de Bommelerwaard om tarwe, gerst, aardappelen en andere levensmiddelen te halen voor de hongerende inwoners van on dorp. Het waren levensgevaarlijke tochten onder voortdurende dreiging van beschieting door de Duitsers én geallieerde jachtvliegtuigen.

In mei 1945, een paar dagen na de bevrijding, voeren ds. Van der Poel en Leen Dubbeldam naar Brabant. Hun schip lieten ze achter in Geertruidenberg en per auto reden ze naar Tilburg waar ze op een of andere manier wisten de hand te leggen op 20 ton tarwe en 10 ton gerst. Met hulp van de burgemeester van Geertruidenberg wist hij de plaatselijke bakkers over te halen van deze geweldige hoeveelheid meel broden te bakken. Op zondagmorgen 19 mei arriveerde het schip in Giessendam met 13.000 broden voor de hongerende bevolking.

In Hardinxveld-Giessendam zal in het kader van de viering van ’75 jaar bevrijding’ in 2020 worden stilgestaan bij deze voedseltochten. In museum De Koperen Knop, wordt samen met de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam een tentoonstelling georganiseerd over de ‘Merwedegijzelaars’ en o.a. deze ‘voedseltochten’.

Op woensdag 19 mei wordt deze voedseltocht herhaald en vaart een schip vanuit Geertruidenberg naar ons dorp. Gelijktijdig vertrekt een schip uit de haven van Boven-Hardinxveld naar Geertruidenberg. Beide schepen zijn ‘geladen’ met voedsel dat is bijeengebracht door de leerlingen van de basisscholen en dat zal worden bestemd voor de voedselbanken in ons dorp en in Geertruidenberg.

In ferbuari verscheen een herdruk van het jeugdboek 'Helsluis' van Judith Brinkman en begin oktober verschijnt een herziene en aangevulde uitgave van het boek 'Merwedegijzelaars' door Anja van der Starre.

Zie ook de  flyer               Zie ook programma

 

Naar overzicht
Volgend bericht

Word lid van
onze vereniging!

Lid worden