Op woensdagmiddag 20 november 2024 werd in de kantine van de bouwcampus van Bouwmensen & Da Vinci College in Hardinxveld-Giessendam Kraanwater gepresenteerd. De 51ste publicatie van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam in de Historische Reeks, geschreven door Jaap van Gelder.
De heer Erik van Noordenne, directeur van Bouw-Infra Mensen, verwelkomde de aanwezigen en vertelde ons meer over het leerbedrijf en de betrokkenheid van de medewerkers in zowel het bedrijf
als hun taak als vrijwilliger in de maatschappij. Daarna nam de voorzitter van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam het woord en maakte ons duidelijk dat ,hoewel schoon kraanwater voor ons eigenlijk zo gewoon is en we er niet veel over nadenken, veel meer aandacht verdient dan nu het geval is. Aandacht, die de schrijver van het boekje Kraanwater Jaap van Gelder, in het boekje ons geeft door heel de geschiedenis te vertellen van het ontstaan van schoon leidingwater in Giessendam en Hardinxveld. In zijn boekje, zo vertelde de schrijver daarna zelf, heeft hij gekeken welke inzet er is geweest om te komen tot een goed kraanwaternetwerk, en vooral ook hoe de gewone man ernaar keek. Hoe veelal vooraanstaanden in de dorpsgemeenschap hun nek uitstaken om, niet uit winstbejag maar vanuit gezondheidsoogpunt, te komen tot schoon drinkwater, waarmee ziektes zoals cholera konden worden voorkomen.
Daarna was het tijd om drie exemplaren uit te reiken:
Het eerste exemplaar was voor Burgemeester Dirk Heijkoop, wiens vroede voorgangers met veel passie en inzet hadden gewerkt aan het tot stand komen van dit waterleidingnetwerk voor hun burgers.
Het tweede exemplaar was voor Arjan Driesprong, bestuurder van Oasen, de huidige leverancier van het kraanwater in onze dorpen, die ons vertelde dat er nog steeds grote inzet is om het drinkwater schoon te houden, maar nu gaat het om Pfas, medicijnresten etc. Ook het besparen van schoon kraanwater door de burgers was, is en blijft een belangrijk aandachtsgebied.
Het derde boekje werd uitgereikt aan Wim van Dijk, die nu eigenaar is van de watertoren van Hardinxveld. Hij gaf aan dat het als het aan hem lag de watertoren er over 100 jaar nog net zo bij zal staan als nu, en zoals Jaap van Gelder het verwoordde: ‘dat iedere inwoner kan zeggen: dat is onze watertoren’.
Jaap van Gelder, is geboren en getogen in Hardinxveld-Giessendam. Hij is docent technisch tekenen bij Bouwmensen, waar de boekpresentatie plaatsvond. Daarnaast is hij actief binnen de Hervormde Gemeente Neder-Hardinxveld en Giessendam en vrijwilliger bij de Historische Vereniging Hardinxveld- Giessendam.