Najaarslezing 26 november 2019   'Een muur van water'

Najaarslezing 2019 ‘Een muur van water’.

Dinsdagavond 26 november organiseerde de Historische Vereniging haar najaarslezing in de bibliotheek aan de Pietersweer.

Na een korte inleiding door vicevoorzitter Peter van Wijngaarden luisterden de bijna 100 aanwezigen stil en aandachtig naar het indringende verhaal van mw. Teuntje de Haan. Teuntje is auteur van het boek ‘Een muur van water’, een aangrijpend verhaal waarin gebeurtenissen uit een dramatisch verleden zich op intrigerende wijze verbinden met het heden. Ze vertelde over haar ervaringen tijdens de Watersnoodramp in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 en de dagen daarna. Teuntje was een kleuter toen haar vader Piet de Haan, gemeentearchitect in Nieuwe Tonge, in het holst van die nacht vertrok vanuit de Hervormde pastorie, hun tijdelijke woning, in Nieuwe Tonge om te gaan helpen in Battenoord. Bij een poging tot het redden van mensen is hij verdronken. Samen met haar moeder en broertje bracht zij vier bange dagen door op de ijskoude zolder van de pastorie, bijna zonder eten en drinken en zonder verwarming, en vergeefs wachtend op de terugkeer van hun man en vader. Op basis van herinneringen, ontmoetingen met ooggetuigen, dagboeken en ander uniek bronnenmateriaal reconstrueerde zij vijfenzestig jaar later wat er precies was gebeurd en verwerkte dit in haar boek ‘Een muur van water’
Teuntje verhuisde met haar moeder en haar broertje na de ramp van Nieuwe Tonge naar Bleskensgraaf waar ze is opgegroeid.

Op deze avond was het boek te koop met een flinke korting en de mogelijkheid het te laten signeren door de schrijfster. Daarvan werd ruim gebruik gemaakt.

Nieuwsbrieven bijvoorbeeld of uitnodigingen worden nu nog per post verzonden. We willen dit graag zo veel mogelijk per mail gaan verzenden. Dan is het wel van belang dat we het e-mailadres van onze leden in huis hebben. Maar we missen nog veel mailadressen. Als u lid bent en uw mailadres nog niet aan ons heeft gestuurd, stuur dan een mailtje naar Johan de Bruin.  j.de.bruin01@hetnet.nl

Naar overzicht
Volgend bericht

Word lid van
onze vereniging!

Lid worden