Najaarslezing 2023

HD1 op de rivier

Dinsdag 31 oktober hopen we onze najaarslezing te houden in de grote zaal van restaurant Kampanje, Troelstrastraat 5, te Hardinxveld-Giessendam, aanvang 20.00 uur.

De presentatie zal worden verzorgd door architect Ernst Manger met als onderwerp: ‘de Architect Albert van Essen (1890–1967)

Architect Albert van Essen werd in 1890 in Veenendaal geboren. Tijdens de Eerste Wereld Oorlog lag hij als dienstplichtig militair in Woudrichem en ontmoette daar zijn vrouw, waarmee hij in 1917 trouwde. Doordat hij een baan kreeg bij de Landsgebouwendienst verhuisden ze naar Voorburg. De crisis in 1923 kostte hem zijn baan en hij werd noodgedwongen architect.

Na zijn overlijden in 1967 stonden er 550 werken op zijn naam. Voor de Tweede Wereldoorlog bouwde hij voornamelijk villa’s, landhuizen en openbare gebouwen in de stijl van de Nieuwe Haagse School, geïnspireerd door Dudok, Hendrik Wouda en Co Brandes.

In het gebied tussen de Lek, de Noord en de Waal tot aan Woudrichem heeft hij een aantal bijzondere gebouwen ontworpen en na de oorlog vele kerken gerestaureerd. In Giessendam is het voormalige gemeentehuis aan de Damstraat een ontwerp van Albert van Essen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwierp hij ook het interieur van de Hervormde Kerk op de Dam hier ter plaatse.

Architect Ernst Manger heeft na 15 jaar onderzoek in 2019 samen met kunsthistorica Rosa Visser een boek geschreven over deze veelzijdige architect. ‘Rijk in Eenvoud’. Aan de hand van voorbeelden van bijzondere nieuwbouwprojecten in Hardinxveld-Giessendam, Meerkerk, Tricht, Waardenburg en Leerdam en restauraties van kerken, raadhuizen in Leerbroek, Kerkwijk, Tiel, Rumpt, Enspijk zal hij een beeld schetsen van deze veelzijdige architect.

Kenmerkend zijn de hoge architectonische kwaliteit, de evenwichtige ruimtelijke organisatie, de efficiënte ontwerpmethodiek met gestandaardiseerde bouwelementen, de verzorgde bouwkundige detaillering.

Kortom een avond genieten van mooie foto’s, filmmateriaal en verhalen.

Wij hopen u te ontmoeten op 31 oktober a.s.

Zoals gebruikelijk zijn ook niet-leden van harte welkom. De toegang is gratis.

Naar overzicht
Volgend bericht

Word lid van
onze vereniging!

Lid worden