Volledig herziene uitgave ’Merwedegijzelaars’

Heruitgave 'Merwedegijzelaars

Zaterdag 3 oktober 2020 is in Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Werkendam een monument onthuld als blijvende nagedachtenis aan de slachtoffers van de razzia van 16 mei 1944. Bij de onthulling van dit monument in Sliedrecht overhandigde burgemeester Dirk van der Borg het eerste exemplaar van de herziene uitgave aan 2 ex-Merwedegijzelaars, de heren Bos en Mijnster.  (Foto Peter Donk / Sliedrecht 24)

  In 2010 verscheen ‘Merwedegijzelaars’, een boek waarin Anja van der Starre het drama rond de razzia van 16 mei 1944 en de dramatische gevolgen daarvan voor veel (jonge) mannen voorgoed aan de vergetelheid heeft ontrukt. Als dochter van een van de vele Merwedegijzelaars is Anja van der Starre sterk betrokken bij de gebeurtenissen van mei 1944. Om helder te krijgen wat zich toen heeft afgespeeld, deed zij lange tijd onderzoek naar de aanleiding en de gevolgen van deze dramatische razzia, gijzeling en deportatie. Het boek was een gevolg van een tentoonstelling over dit onderwerp in het Sliedrechts Museum in mei 2009. Mede daardoor kwam Anja van der Starre in contact met de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en werd besloten het verhaal van ‘De Merwedegijzelaars’ te gaan publiceren. Want niet alleen in Sliedrecht, ook in Giessendam, Hardinxveld en Werkendam zijn bij deze razzia jongens en mannen opgepakt. Deze publicatie ‘Merwedegijzelaars, slachtoffers van de razzia van 16 mei 1944’ verscheen in 2010 en is inmiddels uitverkocht‘.

Nu, tien jaar later, wordt 75 jaar vrijheid herdacht en gevierd en daarbij mag de geschiedenis van‘De Merwedegijzelaars’ niet ontbreken. Daarom is op 3 oktober 2020 deze herziene uitgave verschenen, gecorrigeerd en aangevuld met informatie die de afgelopen jaren bekend is geworden.

Het boekje is verkrijgbaar in het Historisch Informatiecentrum, Peulenstraat 243 (geopend op zaterdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur), in museum De Koperen Knop en bij boekhandel Ritmeester, Rembrandtstraat 29 in Boven-Hardinxveld. U kunt het boekje ook bestellen via ons mailadres info@hv-hardinxveld-giessendam.nl.  De prijs is € 8,95. Als u wilt dat het boekje naar u wordt verzonden betaalt u € 3,64 extra aan portokosten.  Dan wordt het totaalbedrag € 12,59.  U kunt het bedrag overmaken naar: Rabobank: NL65 RABO 0325 0991 38 / ING: NL68 INGB 0003 8796 69. Dringend verzoek bij uw bestelling uw naam en adres te vermelden!

Tevens is het boekje te koop bij het Sliedrechts Museum en de Historische Vereniging Sliedrecht. Naar verwachting kunt u in Werkendam het boekje binnenkort verkrijgen bij Boekhandel De Angelot, Hoogstraat 56 en bij de Historische Vereniging Werkendam en De Werken

.Verdere contactgegevens vindt u onder aan deze pagina. 

Naar overzicht
Volgend bericht

Word lid van
onze vereniging!

Lid worden