Volledig herziene uitgave ’Merwedegijzelaars’

Heruitgave 'Merwedegijzelaars

In 2010 verscheen ‘Merwedegijzelaars’, een boek waarin Anja van der Starre het drama rond de razzia van 16 mei 1944 en de dramatische gevolgen daarvan voor veel (jonge) mannen voorgoed aan de vergetelheid heeft ontrukt. Als dochter van een van de vele Merwedegijzelaars is Anja van der Starre sterk betrokken bij de gebeurtenissen van mei 1944. Om helder te krijgen wat zich toen heeft afgespeeld, deed zij lange tijd onderzoek naar de aanleiding en de gevolgen van deze dramatische razzia, gijzeling en deportatie. Het boek was een gevolg van een tentoonstelling over dit onderwerp in het Sliedrechts Museum in mei 2009. Mede daardoor kwam Anja van der Starre in contact met de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en werd besloten het verhaal van ‘De Merwedegijzelaars’ te gaan publiceren. Want niet alleen in Sliedrecht, ook in Giessendam, Hardinxveld en Werkendam zijn bij deze razzia jongens en mannen opgepakt. Deze publicatie ‘Merwedegijzelaars, slachtoffers van de razzia van 16 mei 1944’ verscheen in 2010 en is inmiddels uitverkocht‘.

Nu, tien jaar later, wordt 75 jaar vrijheid herdacht en gevierd en daarbij mag de geschiedenis van‘De Merwedegijzelaars’ niet ontbreken. Daarom verschijnt op 3 oktober 2020 deze herziene uitgave, gecorrigeerd en aangevuld met informatie die de afgelopen jaren bekend werd.

Op 3 oktober 2020 wordt in Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Werkendam een monument onthuld als blijvende nagedachtenis aan de slachtoffers van deze razzia.

Volgend bericht

Word lid van