Vrienden van de HD1

HD1 op de rivier

Tijdens de Algemene Leden Vergadering van de Historische Vereniging op 18 april jl. is de aftrap gegeven voor een nieuw traject voor het behoud van de zalmschouw HD1.
Dit vissersvaartuig, eigendom van de Historische Vereniging, zal medio deze zomer een definitieve ligplaats krijgen bij de toegangsweg tot de Rokerij, waarbij ze zowel vanaf de wal als vanaf het water zichtbaar zal zijn. Deze definitieve ligplaats van de HD1 is mede een eerbetoon aan de vroegere bevolking van Boven-Hardinxveld, die naast hun werk in de grienden ook door middel van de zalmvisserij in hun levensonderhoud voorzagen. Deze visserij vond plaats met behulp van een zalmschouw ofwel drijver(s)schuit.

Het plaatsen van dit scheepje ter hoogte van De Rokerij, aan de rivier, mag gezien worden als het plaatsen van monumentaal cultureel erfgoed. Om het behoud van dit cultureel erfgoed ook in de toekomst te kunnen garanderen is het Project ‘Vrienden van de HD1’ van start gegaan.

‘Vrienden van de HD1’ zijn personen die zich nog steeds betrokken voelen bij de geschiedenis van de riviervisserij van Boven-Hardinxveld en er met elkaar voor willen zorgen dat de HD1 ook op deze manier voor toekomstige generaties wordt veilig gesteld.

Niet alleen het restaureren en het plaatsen van de boot kost het nodige geld en inspanning, ook voor het onderhoud zal de komende jaren enige inzet worden gevraagd. De ‘Vrienden van de HD1’ willen er met elkaar voor zorgen dat het mogelijk moet zijn dit scheepje als cultureel erfgoed voor de huidige en toekomstige inwoners van Hardinxveld-Giessendam te bewaren.

Ook u kunt zich aanmelden als ‘Vriend van de HD1’ en voor een minimaal bedrag van € 15 of meer per jaar er mede voor zorgen dat de zalmvisserij een zichtbare plaats in Boven-Hardinxveld behoudt . Wilt u liever de handen uit de mouwen steken en t.z.t. helpen met het schoonmaken en onderhouden van de HD1 dan is dit ook een mogelijkheid. In beide gevallen kunt u zich aanmelden via: info@hv-hardinxveld-giessendam.nl. Daar kunt u ook terecht voor extra informatie.

Naar overzicht
Volgend bericht

Word lid van
onze vereniging!

Lid worden