Genealogische websites

Genealogie op internet heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen! Steeds meer archieven starten digitaliseringsprojecten om het historisch erfgoed voor de toekomst veilig te stellen. Daarbij wordt vaak gekozen voor primaire genealogische bronnen, namelijk de registers van de Burgerlijke stand en de Kerk- of DTB- boeken. Hieronder volgt een overzicht van een aantal van zulke bronnen.

FamilySearch

Deze Amerikaanse website bevat miljoenen scans van de Nederlands burgerlijke stand, bevolkingsregister en kerkboeken, naast nog wat specfieke collecties zoals militaire stamboeken. De Nederlandse collecties zijn grotendeels geïndexeerd op de website van GenVer.


GaHetNa

Deze website van het Nationaal Archief omvat de volledig gescande DTB- boekencollectie van Zuid- Holland, met uitzondering van een de collecties van een aantal grotere steden welke zelf een archiefdienst hebben. Deze website is weer gemakkelijker toegankelijk gemaakt door de website van Pauwel.


WieWasWie

Dit is de opvolger van GenLias, sinds jaar en dag de vaste zoekmachine voor genealogen voor het vinden van gegevens uit de Burgerlijke Stand. Het is de bedoeling dat via de zoekmachine op de nieuwe site gegevens uit talloze bronnen kunnen worden gevonden. Een groot deel van de Nederlandse archieven heeft zich inmiddels aangesloten bij dit initiatief, en stellen hun gegevens en scans (direct of in de vorm van een link naar hun eigen website) beschikbaar.


Erfgoedcentrum Diep

De website van het Stadsarchief van Dordrecht. Op deze website is voor het gebied van de Alblasserwaard veel te vinden op genealogische gebied.


Regionaal Archief Gorinchem -  Krantenarchief

Op de website van het RAG is niet veel genealogische informatie te vinden, daarvoor moet u een bezoek aan de studiezaal brengen. Zij hebben echter wel deze website gelanceerd met daarop tal van regionale dagbladen in gedigitaliseerde vorm!


WatWasWaar

Met behulp van deze website kunt u uitzoeken wie waar woonde rond 1832, de tijd dat de eerste kadasterbladen werden gemaakt. Daarnaast bevat de site voor verschillende gebieden meerdere kaarten, afbeeldingen en dergelijke.

Hieronder nog een lijst van websites van archieven in de regio welke interessant kunnen
zijn voor genealogen:

Streekarchief Land van Heusden & Altena -  Zoeken in de DTB collectie
Streekarchief Land van Heusden & Altena -  Zoeken in de Bevolkingsregisters

Regionaal Archief Rivierenland

Digitale Stamboom Rotterdam -  Gegevens DTB en Burgerlijke Stand
Digitale Stamboom Rotterdam -  Zoeken in de Notariële Archieven

Word lid van
onze vereniging!

Lid worden